Nog een keer troostende taart!

Laat ik beginnen met te schrijven dat ik niet geschikt ben om mee te doen aan HHB!

Verfijnde taarten maken en uren besteden aan afwerken van frutsels in en op een taart, daar ben ik te ongeduldig voor.

Dat laat ik graag over aan professionals. Ik rijd voor mooie taarten naar patissier Jacques van Bragt in Geldrop of de Rouw in Vught om daar te watertanden van zoete kunstwerkjes.

Wel heb ik veel plezier in het maken van een robuste taart waarbij het niet zo nauw komt wat je er in stopt.

Behalve dan het basisdeeg. Dát is weer wel belangrijk! Dat moet kloppen!

De lockdown tijd vraagt om troost en niets heerlijker is de geur van een appeltaart in de oven.

Deze taart is ook niet moeilijk te maken. Zeker niet met goed gereedschap.

Een standmixer, ik werk graag met de SMEG keukenmachine, is onontbeerlijk in de keuken en niet alleen om deeg te kneden.

APPELTAART MET VAN ALLES

Ingrediënten

Voor het deeg: 150 g bruine basterdsuiker (mag ook gewone suiker zijn), 300 g bloem, mespunt zout, 200 g boter in blokjes op kamertemperatuur, 1 ei, 2 eetl. water. Paneermeel.

Voor de vulling: 50 g rozijnen geweekt in rum, circa 4 Elstar of Jonagold appels geschild en in blokjes gesneden, 1 eetl. kaneel, 30 g gehakte walnoten, 30 g gehakte hazelnoten, 1 zakje vanillesuiker, 1 eetl. suiker. Voor de liefhebber 4 bolletjes fijn gesneden gekonfijte gember.

Voor de afwerking: 20 g geschaafde amandelen, 1 losgeklopt ei.

Beboterde springvorm van circa 22-24 cm doorsnee.

Bereiding

Meng voor het deeg de suiker, bloem en zout los in de keukenmachine. Voeg boter, ei en water toe en meng het deeg op niet te hoge stand tot een soepel geheel. Wikkel in plastic folie en laat 30 minuten in koeling rusten. Rol het deeg daarna uit tot een lap van circa 30 cm rond en bekleed hiermee de springvorm. Bestrooi het deeg met paneermeel. Maak repen van het overgebleven deeg.

Meng alle ingrediënten voor de vulling en druk stevig aan in het deeg. Dek af met de repen overgebleven deeg. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en verdeel er de amandelen over.

Plaats in een tot 180°C voorverwarmde oven (boven en onder warmte) gedurende circa 1 uur.

Laat afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s