Met de Feestdagen in het vooruitzicht willen we toch wat méér aandacht besteden aan mooie gerechten.
Zonder in de stress te raken, is dit gerecht goed voor te bereiden en te serveren.
MET ZUURKOOL GEVULD KWARTELTJE EN DRUIVENSAUS
(voor 4 personen)
Ingrediënten
100 g kipfilet
1 eiwit
1/2 dl koksroom
peper, zout
4 ontbeende kwartels (vraag eventueel poelier dit te doen)
1 theel. gelatinepoeder
200 g kort gekookte zuurkool
200 g ontvelde en ontpitte druiven
50 g gesmolten boter
1 dl zoete witte wijn
1 dl druivensap
2 dl gevogeltefond
koude boter om te binden
4 uitgebakken plakjes spek
Bereiding
Pureer voor de farce de kipfilet met eiwit in de keukenmachine. Voeg room, peper en zout toe. Pureer het mengsel glad. Spreid de kwartels met de velzijde naar beneden uit. Bestrooi met een vleugje gelatinepoeder. Zo blijft de farce beter kleven. Verdeel de farce over de kwartels. meng de helft van de zuurkool met de helft van de druiven en verdeel dit over de farce. Vouw de kwartels dicht en steek vast met een prikker. Beboter 4 aluminiumschaaltjes en leg de kwartels er in. Bestrijk de kwartels met gesmolten boter. Plaats in een braadslee.
Bereiding voor het serveren
Plaats de braadslee gedurende 20 minuten in een tot 180°C voorverwarmde oven. Verwijder de prikkers. Bewaar de kwartels afgedekt in een voorverwarmde oven tot 60 °C. Deglaceer het braadvocht met wijn, druivensap en fond. Kook tot de helft in. Monteer de saus met koude boter.
Verdeel overgebleven verwarmde zuurkool en druiven over de borden. leg er een kwartel op. Schenk de saus er omheen. garneer met een plakje uitgebakken spek .