Zomers en niet alledaags, artisjokken!

De stekelige artisjok is bepaald niet alledaags maar buitengewoon lekker en nog eens gezond ook!

Hoe ga je ‘m te lijf?

Je eet de gesloten bloemkop. De uiteinden van de blaadjes zuig je van de artisjok.

Allereerst knip je, als ze wat beschadigd zijn, de bovenkanten van de blaadjes bij. De onderkant van de steel verwijderen met een mes. Vervolgens kook je ze in circa 30 minuten in water met citroensap gaar. Of ze gaar zijn kun je controleren door met een mes in het hart te prikken. Glijdt het mes er doorheen dan is de artisjok gaar. Laat op de kop uitlekken. Ik verwijder voor het serveren het hooi van het hart. Dat doe je als volgt: Wurm de blaadjes open tot je bij het hart bent. Lepel het hooi van het hart af. Spoel de artisjok uit. Het is geen pretje om het hooi in je keel te krijgen!

Ondertussen maak je een vinaigrette:

1 hard gekookt en fijn geprakt ei

1 eetl. zeer fijn gesneden groene paprika

1 eetl. fijn gesneden dille

1 eetl. fijn gesneden peterselie

1 eetl. fijn gesneden bieslook

3 eetl. kruidige edik

9 eetl. olijfolie

peper

Meng alle bovenstaande ingrediënten goed dooreen. De vinaigrette kan ook lauwwarm geserveerd worden. Serveer in een kommetje naast de artisjok. Met stokbrood een heerlijk zomers gerecht!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s