Steel de show met deze gevulde kalkoen!

Een heerlijke klassieker!

Met de Feestdagen gevulde kalkoen serveren. Goed vooruit te bereiden en laat de oven verder het werk maar doen!

KERSTKALKOEN

(voor 6 personen)

Ingrediënten

1 kalkoen van circa 3 á 4 kilo, ontbeend (vragen aan poelier)

Voor de marinade:

3 eetl. olijfolie

1 eetl. mosterd

1 geperste teen knoflook

1 theel. tijm

peper en zout

Voor de vulling:

2 eetl. olijfolie, 2 eetl. boter

2 fijn gesneden uien

3 fijn gesneden salieblaadjes, 1 mespunt tijm, 1 mespunt fijn gesneden rosmarijn

1 flinke mespunt nootmuskaat, 1 mespunt chilivlokken

2 gehakte tenen knoflook

*5 in stukjes gesneden gewelde gedroogde abrikozen, 5 in stukjes gesneden gewelde gedroogde pruimen

50 g gehakte walnoten, 50 g gehakte pistachenootjes

3 eetl. grof broodkruim

1 losgeklopt ei

circa 300-500 g varkensgehakt

peper en zout

*ipv de zuidvruchten is een geschaafde truffel ook verrukkelijk!

 

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de marinade en houd apart.

Verhit voor de vulling de olie en boter. Roerbak de uien goudgeel. Laat afkoelen. Kneed het gehakt met broodkruim en ei en meng er de overige ingrediënten door. Breng op smaak met peper en zout.

Vul de kalkoen met het mengsel en steek met metalen prikkers dicht.

Bestrijk de kalkoen met de marinade.

Dek de kalkoen af met aluminiumfolie. Plaats de kalkoen met een kernmeter ingesteld op 70°C. Steek de meter in het dikste gedeelte. Plaats in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 30 minuten.

Verwijder de folie. Zet de temperatuur van de oven naar 130°C. Verdeel nog enkele klontjes boter over de kalkoen.

Haal de kalkoen uit de oven als de juiste kerntemperatuur bereikt is. Laat 20 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Helmond, 11 december 2017
kalkoen voor kerst klaarmaken
foto: Dolph Cantrijn

Met dank aan Dolph Cantrijn voor de foto’s!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s