Groot gezelschap aan tafel? Hoofdgerecht met een ster!

runderlende

 

Bij aan groot gezelschap aan tafel is het belangrijk om efficiënt te werken. Zeker bij warme gerechten om te voorkomen dat de goed gevulde borden koud worden.

Tijdens de Feestdagen heb je doorgaans méér gasten aan tafel dus pas daar je receptuur op aan. Ik ben een groot voorstander van het bereiden van een groot stuk vlees en ik niet bijvoorbeeld 10 biefstukken moet bakken….al was het maar om de feestkleding spat-vetvrij te houden.

Een groot stuk vlees kan gerust in de oven blijven. Een half uurtje later geserveerd, geen probleem!

Omdat niet iedereen houd van wild komt er kalfslende op tafel, hier volgt het recept en tip om het vlees

sappig en warm te houden:

KALFSLENDE GEKRUID EN GEWIKKELD IN ZEEUWS SPEK

(voor 10 personen)

Ingrediënten

1 kalfslende van circa 1 1/2 kg

4 eetl. groene kruiden, bijv. peterselie, dragon, kervel

4 eetl. grove mosterd

Circa 20 plakken Zeeuws spek

peper

Voor de saus:

3 dl kalfsfond

1 dl witte wijn

2 eetl. fijn gesneden groene kruiden

Bereiding:

Hak de kruiden fijn. Bestrijk de lende met mosterd en verdeel er de kruiden over. Wikkel er het spek omheen. Wikkel het vlees in beboterd aluminiumfolie. Bak het vlees in een droge koekenpan. Draai regelmatig om. Het spek schroeit nu vast aan het vlees. Leg het pakket op een plank en laat even rusten. Verwijder de aluminiumfolie en leg het vlees op een bakplaat. Bestrooi met peper. Plaats in de oven op 100°C.

Steek een kerntemperatuurmeter in het midden van het vlees en stel in op 55°C. Op het moment dat de kerntemperatuur bereikt is, de oven op 55°C zetten. Het vlees kan zo enige uren in de oven blijven staan zonder dat het invloed heeft op de kwaliteit.

Kook voor de saus de fond met witte wijn in tot de helft. Voeg de kruiden toe. Bind de saus indien nodig.

Snijd het vlees in tranches en serveer met de saus.

Elk garnituur pas bij dit heerlijke gerecht!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s