Tomaten over? Maak er deze heerlijke tartaar van!

IMG_1127

 

Tijdens de kookworkshops staan de gerechten al volop in het teken van de naderende feestdagen!

Elk jaar is het weer een uitdaging om de gasten met creatieve ideeën naar huis te laten gaan.

Nog steeds blijf ik het belangrijk vinden om het menu zó samen te stellen dat je als gastvrouw/heer niet met een verhit hoofd aan tafel zit maar een goede voorbereiding hanteert zodat je tijdens je diner zélf ook kunt genieten van je gezelschap aan tafel!

Je kunt je in allerlei bochten wringen maar het blijft een feit dat je thuis de kok, sommelier en gastvrouw/heer in één bent. Houd daar rekening mee met het bedenken van je menu!

Een lekkere fris gerechtje is deze tomatentartaar!

Als amuse of onderdeel van een aantal kleine gerechten een succes!

Je kunt de tomatentartaar serveren in een glaasje of op Ciabatta met bijvoorbeeld olijven gevuld.

TOMATENTAARTAAR MET CITROEN, KAPPERS EN OLIJVEN

(voor 6 personen)

Ingrediënten

4 grote vleestomaten

1 fijn gehakte teen knoflook

2 eetl. fijn gesneden peterselie

mespunt suiker

geraspte schil van 1/2 citroen

mespunt piment d’ Espelette*

mespunt zout

1 theel. balsamicoazijn

1 eetl. grove mosterd

2 eetl. olijfolie

1 eetl. kappertjes

6 gehakte groene olijven

kapperappeltjes voor de garnering

Bereiding

Breng een royale pan met water aan de kook. Maak een kerf in de tomaten. Dompel de tomaten 30 seconden in het water. Spoel ze met koud water af. Ontvel en ontpit de tomaten. Snijd in niet al te kleine blokjes. Meng er de knoflook, peterselie, suiker, citroenrasp, piment en zout doorheen. Laat het geheel gedurende 1 uur op kamertemperatuur marineren. Laat nadien uitlekken en vang het vocht op.

Klop balsamicoazijn los met de mosterd. Voeg de olijfolie toe. Voeg het marinadevocht toe. Spatel voorzichtig met de kappertjes en olijven door de tomatenblokjes.

Verdeel de tomaten over glaasjes. Garneer met een kapperappel. Serveer met geroosterd stokbrood.

  • piment d’Espelette is een Spaanse peper welke ruikt naar paprika en smaakt naar peper. Aromatisch en niet overdreven heet.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s