Lekker voor de Feestdagen: Velouté van eekhoorntjesbrood

IMG_4896De gemarineerde zalm staat hopelijk op je lijstje voor de Feestdagen?

Dan volgt er nu een recept voor een overheerlijke soep als tussengerecht!

Aan het eind van deze serie “lekker voor de Feestdagen” ben ik er zéker van dat je ontspannen bij je gasten aan tafel zit en niet geheel onbelangrijk: zij ook!

VELOUTE VAN EEKHOORNTJESBROOD MET GEBAKKEN KWARTELBORSTJES EN BIESLOOKROOM

(voor 6 personen)

Ingrediënten

30 g gedroogd eekhoorntjesbrood

1 dl witte wijn

40 g boter

1 fijn gesneden sjalot

30 g bloem

3/4 l gevogeltebouillon

2 dl room

1 eierdooier

4 kwartelborstjes

boter

Voor de roomquenellen

1 dl slagroom

mespunt peper

1 eetl. fijn gesneden bieslook

Bereiding

Week de paddenstoelen gedurende 3 uur in de wijn. Knijp het vocht er uit en zeef het vocht door een passeerdoek. Verhit de boter en fruit hierin het sjalotje glazig. Voeg de bloem toe en al roerende de bouillon en weekvocht van de paddenstoelen. Voeg de paddenstoelen toe en laat het geheel circa 20 minuten op een middelmatige warmtebron trekken. Pureer de soep in de keukenmachine. Klop eierdooier en room los. Voeg vlak voor het serveren toe. De soep mag niet meer koken!

Verhit de boter voor de kwartelborstjes en bak ze rondom goudbruin. Plaats ze in een tot 100°C voorverwarmde oven gedurende circa 15 minuten. Snijd ze in tranches

Klop de room voor de quenellen stijf. Breng op smaak met peper en bieslook. Verdeel in het midden van het verwarmde bord de kwartelborstjes. Schenk de soep er op.

Eventueel kun je nog enkele geblancheerde groene sprietasperges in de soep leggen.

* de soep kun je al gemakkelijk een dag van tevoren maken. De liaisson (room en eierdooier) zou ik pas op het laatst toevoegen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s