Nog een béétje wild….

wildzwijnfiletFebruari vind ik een maand waarin je wat gerechten betreft, afscheid wilt nemen van het wild en het liefst kleurige lentegerechten gaan serveren. Maar ja, het hangt er zo tussen, het is géén winter en voorjaar….bijna!

Wildzwijn kan nog nét!

Als de temperatuur onder de nul graden gaat, maak ik de saus met wildfond.

Nu maak ik de saus met kalfsfond.

WILDZWIJNFILET MET PORT/SINAASAPPELSAUS

(voor 4 personen)

Ingrediënten 

Circa 700 g wildzwijnfilet

Voor de marinade:

1 in stukjes gesneden wortel

1 fijn gesneden ui

2 gehakte tenen knoflook

1 eetl. tijm

1 eetl. fijn gesneden rosmarijn

vers gemalen peper

olijfolie

2 eetl. geklaarde boter

Voor de saus

50 g gerookt spek in blokjes

2 dl kalfsfond

1 eetl. tomatenpuree

1 dl sinaasappelsap

1 dl rode Port

1 dl rode wijn

1 teen knoflook

1/2 in stukjes gesneden winterwortel

1 fijn gesneden ui

1 eetl. appelstroop

Bereiding

Meng voor de marinade de groenten en kruiden met de olijfolie. Marineer het vlees gedurende 48 uur in de marinade.

Verwijder de marinade zoveel mogelijk van het vlees en dep droog. Verhit de geklaarde boter, voeg 1 eetl. olijfolie toe en bak het vlees rondom goudbruin. Plaats in een tot 90°C voorverwarmde oven. kerntemperatuur 65°C. Als de juiste kerntemperatuur bereikt is, de oven op 55°C zetten en het vlees warm houden.

Bak voor de saus de spekjes uit. Verwijder het spekvet. Voeg de kalfsfond, tomatenpuree, sinaasappelsap, Port, rode wijn, knoflook, wortel, ui en appelstroop toe. Laat de saus gedurende 20 minuten op middelmatige warmtebron garen. Druk de saus door een zeef.

Snijd het vlees in tranches en serveer met de saus.

Een garnituur van bijv. pastinaken, zuurkool of andere winterse groenten past hier uitstekend bij!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s