De geur van Kerst!

IMG_4081

Ik wed ervoor dat iedereen een bepaalde herinnering heeft bij een geur.

De geur van een parfum doet je aan iemand denken….

De geur van bijv. kaneel of de geur van Opa’s sigaar….

Voor mij is de geur van worstenbroodjes bakken puur sentiment en herinnering ophalen aan vroeger thuis!

Daarom bak ik ze elk jaar. Niet dat ik het leuk werk  vind maar ik wil vlak voor Kerst de geur van mijn Moeder’s worstenbroodjes ruiken in de keuken.

 

Wij hadden een groot gezin en of mijn Moeder nog niet genoeg te doen had met 10 kinderen, de dag voor Kerstmis bakte ze zo gemiddeld 200 worstenbroodjes. Ik mocht meehelpen en als dank voor het werk mocht ik er één proeven! Wee je gebeente als er ook maar iemand vóór kerstavond aan die worstenbroodjes kwam! De éérste worstenbroodjes waren voor ná de nachtmis!

Ik heb ze vanmiddag gebakken en deel graag mijn Moeders recept van Limburgse worstenbroodjes met jullie.

Overigens heeft Heddy Honingman hierover een documentaire gemaakt: Gaat de Liefde door de maag.

De aflevering van de Limburgse worstenbroodjes ‘slingert’ nog ergens rond op internet!

LIMBURGSE WORSTENBROODJES

(15 stuks)

Ingrediënten

2 1/2 dl volle melk, lauwwarm

10 g verse gist

\350 g bloem

7 g zout

1 eetl. zonnebloemolie

circa 500 g gekruid gehakt half om half

1 losgeklopt ei.

Bereiding

Los de gist op in de helft van de melk. Doe de bloem in een grote kom. Maak een kuiltje in de bloem en schenk daarin gist-melkmengsel. Werk met de vingers een klein beetje van de bloem door het gistmengsel. Strooi het zout op de rand van de bloem. Pas op dat het zout niet in de buurt van het gistpapje komt. Zet de kom 30 minuten afgedekt op een warme plaats om te rijzen. Voeg olie toe aan het mengsel en kneed het geheel goed dooreen. Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen.

Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 0,5 cm dikte. Snijd met een deegrader het deeg in stukken van 15 bij 15 cm. Leg op elk stukje een lepel gehakt, vouw het deeg er over heen. Druk de randjes stevig op elkaar en rol tot broodjes.

Prik de bovenkant een paar maal in met een vork en bestrijk met losgeklopt ei. Bak de worstenbroodjes gedurende 20 minuten in een tot 180°C voorverwarmde oven. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Voor het serveren in een tot 180°C voorverwarmde oven plaatsen gedurende 10 minuten.

Kerf een sneetje in het worstenbroodje en leg daar een stukje koude roomboter in!

 

IMG_4082

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s