Maak van je Kerstdiner géén struikelblok!

engel correctie

We willen allemaal maar wát graag goed voor de dag komen met de Feestdagen! Ons huis is in grote feeststemming!

Extra blokken hout voor de haard liggen klaar.

De kaarsjes gaan branden, de tafel gaat prachtig gedekt worden.

De hele familie komt om 16.00 uur stipt! Oma, Opa, vrijgezellentante, de kinderen en ja hoor, nu óók kleinkinderen!

Dat betekent een tafel met 14 gasten!

Herken je dat?

En dat zenuwachtig gespannen gevoel over WAT er op tafel moet komen?

Het verwachtingspatroon ligt hoog en de daarbij horende spanning stijgt….

Kom op! Schud het van je af en ga zelf ook genieten van de komende feestdagen!

Het doet er nl. niet altijd toe wat er óp tafel komt maar vooral wat er óm de tafel zit!

*Zoek uit je receptenbestand iets wat je al vaker gemaakt hebt zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan en je gerecht mislukt!

Daarom liever géén 14 biefstukken maar één groot stuk vlees, scheelt een boel stress!

*Maak een overzichtelijke boodschappenlijst!

*Kies voor gerechten die goed van tevoren te bereiden zijn zodat je niet met een verhit hoofd in de keuken staan terwijl je gasten aan tafel zitten.

* Maak een mise en place lijstje, zo vergeet je geen dingen te doen of blijven gerechten achter in de koelkast! Een gerechtje klaar?   Afstrepen!

*nodig één van je gasten uit jouw sous-chef te zijn. Doorgaans is die persoon zeer vereerd en heb jij een hulpje in de keuken!

Zo gaat het kerstdiner geen struikelblok worden maar een gezellig samenzijn!

Ik kies dit jaar voor een lende met persillade, als je dat iets lijkt, kun je nog even van tevoren uitproberen:

KALFSLENDE MET EEN GROENE PERSILLADE

(voor 14 personen)

Ingrediënten

Circa 2 1/2 kg kalfslende

olijfolie en boter, peper en zout

Voor de persillade:

10 sneden gedroogd briochebrood

2 eetl. mosterd

bos peterselie

2 tenen knoflook

200 g zachte boter

peper en zout

Maal voor de persillade brioche met mosterd, peterselie, knoflook en boter fijn in de keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout. Strijk uit op vetvrij papier. Bak het vlees rondom goudbruin in olijfolie en boter. Bestrooi met peper en zout. Verdeel de persillade over het vlees en plaats in een tot 100°C voorverwarmde oven, kerntemperatuur 55°C. Als de kerntemperatuur bereikt is, zet dan de oven op 55°C en laat het vlees in de oven staan tot serveren. (dat kan gerust een paar uurtjes zijn)

Voor de saus:

3 dl kalfsfond

1 eetl. honingmosterd

1 dl witte wijn

scheut koksroom

Kook de kalfsfond met mosterd en witte wijn in tot 2/3 overblijft. Voeg de koksroom toe. Bindt de saus indien nodig.

Bij dit gerecht passen heel veel garnituren.

Een heerlijke aardappelgratin uit de oven, kan al daags van tevoren gemaakt worden.

Groenten zoals witlof, venkel, pastinaken passen hier prima bij!

 

Wens je heel ontspannen Feestdagen toe en een schitterend 2014!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s